În cazul divorțului pe cale judiciară, instanța de judecată , conform prevederilor art. 38 alin. (2) lit. d) Codul Familiei, în cazul lipsei acordului între soți sau dacă se va dovedi că acordul lezează drepturile și interesele copiilor minori, este obligată să stabilească cu cine dintre părinți vor locui copiii minori după divorț.
Conform art. 63 din Codul familiei, în cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor. Dacă un atare acord lipseşte, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinându-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vârsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vârsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai, etc.)
La determinarea domiciliului copilului minor, instanţa judecătoreasă va cere şi avizul autorităţii tutelare în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiecăruia dintre părinţi. Avizul autorităţii tutelare, întocmit în baza verificării condiţiilor de trai al părinţilor, are o importanţă la stabilirea domiciliului copilului minor însă nu este un o probă decisivă, ori conform prevederilor art. 130 alin. (1-2) Cod de Procedură Civilă, instanţa judecătorească apreciază probele după intima ei convingere, bazată pe cercetarea multiaspectuală, completă, nepărtinitoare şi nemijlocită a tuturor probelor din dosar în ansamblul şi interconexiunea lor, călăuzindu-se de lege.Nici un fel de probe nu au pentru instanţa judecătorească o forţă probantă prestabilită fără aprecierea lor.
În partea ce ține de criteriul general cunoscut în mentalul colectiv, că domiciliul copilului minor urmează a fi stabilit cu mama, îl considerăm nepotrivit, ori instanța de judecată decide în fiecare caz în parte, ținînd cont de interesul major al copilului, v-a stabili cu cine v-a locui acesta după desfacerea căsătoriei. În susținerea poziției invocate puteți accesa aici decizia Curții Supreme de Justiție prin care s-a menținut hotărîrea primei instanțe de stabili domiciliul copilului minor cu tata.