Dacă ai copii minori și locuiești separat de ei, trebuie să știi că ai drepturi şi obligaţii egale față de copii ca și celălalt părinte!
Deseori, în rezultatul separării părinților și stabilirii domiciliului copiilor cu unul din părinți, apare dificultatea celuilalt de a participa la creșterea, educația și instruirea deplină a propriilor săi copii. Nenumărate situații reflectă realitatea în care mama sau tatăl nu-și poate vedea copilul din cauza unor neînţelegere care parvin din căsătoria/relația anterioară, efectul cărora e resimțit de copilul minor.
Care e soluția eficientă și cum poți să îți realizezi dreptul tău la comunicare cu copilul?
Dacă vă întrebați care dintre părinți are mai mare prioritate în viața copilului, normele legale ale Codului Familiei dispun că copilul are dreptul să comunice cu ambii părinţi; desfacerea căsătoriei părinţilor, nulitatea ei sau traiul separat al acestora nu afectează drepturile copilului. În cazul când părinţii au domiciliul separat, copilul are dreptul să comunice cu fiecare dintre ei. La fel, părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor când comportamentul acestuia din urmă prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică. Dacă nu este identificată excepția relatată supra, atunci părintele care locuiește separat, are dreptul la întrevederi cu copilul.
Cum se stabilește graficul de întrevederi și cine este în drept să facă solicitarea pentru stabilirea acestuia?
În cazul în care părinții doresc să stabilească un grafic de întrevederi, părintele interesat urmează să depună o cerere la autoritatea tutelară (organul instituit pentru protecția drepturilor copilului, care include secţiile/direcţiile de asistenţă socială şi protecţie a familiei și/sau primăriile de sate (comune), orașe și municipii), care va stabili graficul propriu-zis. Astfel, autoritatea tutelară este în drept să stabilească un grafic de întrevederi, în conformitate cu solicitările părinților, cât și în corespundere cu gradul de dezvoltare al copilului. Graficul de întrevederi trebuie să fie bazat pe criterii de apreciere clare pentru ambii părinți, oferindu-le șanse egale ambilor de a participa la creșterea și educarea copilului.
Părintele, care depune cererea pentru stabilirea graficului de întrevederi, poate face o propunere celuilalt părinte referitor la orarul care urmează a fi stabilit?
În momentul depunerii cererii, părintele interesat poate înainta celuilalt părinte un grafic prealabil, în care să stabilească orele și zilele de întrevederi, locul, periodicitatea și durata întrevederilor, așa încât cele din urmă să corespundă programului de activități al copilului, cât și al părinților, pentru a se stabili un grafic comod ambilor părților. Este evident că cel mai oportun e ca părinții să ajungă pe cale amiabilă la un compromis și să stabilească orele și zilele de întrevederi, așa încât să nu fie afectat interesul superior al copilului.
Poate fi atacată decizia autorității tutelare privind stabilirea graficului de întrevederi în instanța de judecată?
Sigură că da! În cazul în care unul din părinții sau ambii părinți nu sunt de acord cu graficul stabilit, aceștia sunt în drept să conteste orarul stabilit în instanța de judecată. Astfel în baza probelor prezentate în instanța de judecată puteți să convingeți judecătorul că graficul stabilit de autoritatea tutelară este unul care nu corespunde cerințelor legale și este în detrimentul Dvs. sau a copilului Dvs.
Ce se întâmplă dacă unul din părinți, chiar și după orarul stabilit, nu respectă graficul de întrevederi?
În legislația contravențională, neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către părinţi a obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului precum și crearea de obstacole privind întrevederea și comunicarea dintre părinte și copilul minor se sancționează cu amendă sau cu muncă neremunerată în folosul comunității.
Mai mult ca atât în cazul în care celălalt părinte vă îngrădește dreptul de a participa util și în volumul necesar în viața copilului Dvs., aveți dreptul să solicitați stabilirea domiciliului copilului minor cu Dvs., ori art. 64 alin. (3) Codul Familiei stabilește că, în cazul nerespectării hotărîrii instanţei judecătoreşti, la cererea părintelui care locuieşte separat de copil, instanţa judecătorească, ţinînd cont de interesele şi opinia copilului, în funcţie de vîrsta şi gradul său de maturitate, poate decide transmiterea copilului către acesta.
Rezumându-ne la aceste concluzii, este bine de specificat că, în temeiul prevederilor Convenţiei ONU cu privire la protecţia drepturilor copilului, în toate deciziile care îi privesc pe copii, interesele superioare ale copilului trebuie sa fie luate în considerare cu prioritate. Părinţii au drepturi şi obligaţii egale faţă de copii, indiferent de faptul dacă copiii sânt născuţi în căsătorie sau în afara ei, dacă locuiesc împreună cu părinţii sau separat. Iar comunicarea cu ambii este în mod prioritar dreptul copiilor, și mai apoi – dreptul părinților!
Pentru soluționarea rapidă și eficientă a problemelor de acest gen sau dacă aveți nevoie de consultanță juridică, contactează astăzi, avocatul Vitalie BUNDUCHI!