Este stabilit! Din 1 martie 2019, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind procedura notarială și Legii de modificare a Codului Familiei șansele de a desface o căsătorie își amplifică arealul, iar soții se pot adresa și la notar pentru a rupe relația lor.
Pentru a înțelege mai bine modul și procedura desfacerii căsătoriei la notar vom răspunde la cele mai importante întrebări pe care le puteți avea.
Este necesară prezența ambilor părți la depunerea cererii de desfacere a căsătoriei?
Cererea poate fi depusă la oricare notar în baza acordului soţilor şi în prezenţa ambilor soţi sau în prezenţa unuia dintre soţi, dacă anterior notarului i-a fost comunicat acordul autentic al celuilalt soţ de desfacere a căsătoriei şi de examinare a cererii în absenţa sa.
Ce chestiuni vor putea fi soluționate odată cu depunerea cererii de desfacere a căsătoriei la notar?
Cererea trebuie să reflecte modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului/soţiei sau partajul averii comune dobîndite în perioada căsătoriei.
Astfel, soții declară notarului pe proprie răspundere despre existenţa copiilor minori sau concepuţi, iar în cazul în care soţii au copii minori, concomitent cu desfacerea căsătoriei, se va autentifica acordul soţilor cu privire la stabilirea pensiei de întreţinere a copiilor minori şi la stabilirea domiciliului copiilor minori după desfacerea căsătoriei.
Care sunt actele necesare să fie prezentate notarului?
La cererea de desfacere a căsătoriei se vor anexa:
- copiile certificatelor de naştere ale soţilor şi ale copiilor minori existenţi,
- copiile actelor de identitate ale soţilor,
- certificatul de căsătorie în original şi o copie legalizată a acestuia, ș.a.
În ce termen urmează a fi desfăcută căsătoria?
Din momentul înregistrării cererii, notarul acordă soților un termen de 30 de zile în interiorul căruia soții pot să-și retragă cererea de desfacere a căsătoriei, în cazul dacă se împacă sau survin circumstanțe în urma cărora soții nu-și mai dau consimțământul pentru divorț. Acest termen poate fi prelungit cu acordul soţilor cu maximum 30 de zile.
În ce cazuri poate fi respinsă cererea privind desfacerea căsătoriei la notar?
Noua lege prevede cazurile când notarul poate să nu consimtă desfacerea căsătoriei și să respingă cererea depusă. Notarul, este, astfel, în drept să emită o încheiere de respingere. Încheierea se emite dacă nu sînt îndeplinite cumulativ condiţiile legale pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, precum şi în unul dintre următoarele cazuri:
- unul dintre soţi nu-şi poate exprima consimţămîntul liber şi neviciat, notarul percepând consimțământul soțului sau soției drept unul constrîns din anumite motive, de aceea acesta trebuie să fie sigur că ambii soți consimt desfacerea căsătoriei și că nimeni nu este impus pentru a face acest lucru;
- cererea nu este semnată de ambii soţi în prezenţa notarului, și anume, când ambii soți nu se prezintă ca să depună și să semneze cererea de desfacere a căsătoriei în fața soțului sau dacă unul dintre ei se prezintă, acesta trebuie să dețină acordul autentificat notarial al celuilalt soț, în care cel din urmă și-ar fi exprimat consimțământul cu privire la desfacerea căsătoriei;
- soții refuză să facă declarațiile prevăzute de lege, de exemplu declarațiile cu privire la bunurile comune ce au fost obținute în timpul căsătoriei sau dacă au copii minori împreună ș.a;
- soții refuză să prezinte în fața notarului actele necesare pentru procedura de desfacere a căsătoriei, precum copiile actelor de identitate, copiile certificatelor de naștere, certificatul de căsătorie în original, dar și o copie leglizată a acestuia, iar în cazul dacă au copii minori – copiile certificatelor de naștere a copiilor;
- căsătoria dintre soţi a fost desfăcută, fie de către o altă autoritate competentă, fie a încetat din cauza decesului unuia dintre soţi;
- în cazul în care există copii minori sau concepuţi şi, la expirarea termenului prevăzut de 30 zile, unul dintre soţi nu se prezintă în faţa notarului, nu-şi exprimă consimţămîntul pentru desfacerea căsătoriei sau soţii refuză de a încheia acordul referitor la plata pensiei de întreţinere şi la stabilirea domiciliului copiilor minori, sau acordul încheiat contravine intereselor minorilor;
- cel puţin unul dintre soţi nu s-a prezentat în faţa notarului la expirarea termenului;
- dacă soţii se împacă şi unul dintre soţi îşi retrage cererea de desfacere a căsătoriei.
De unde putem să ridicăm certificatele de divorț?
Din momentul emiterii încheierii de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor, notarul transmite organului de stare civilă teritorial, două originale ale încheierii şi originalul certificatului de căsătorie, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă. Ulterior soții se vor prezenta la Oficiul de stare civilă și vor ridica certificatele de divorț.
Recomandări
La etapa actuală, este prevăzut că soții au posibilitatea de a divorța la Oficiul Stării Civile și pe cale judecătorească. Din 1 martie 2019, va fi posibilă și a treia cale. Reglementările noii legi însă nu-i obligă pe cetățeni să-și desfacă căsătoria exclusiv la notar, aceasta rămânând la libera alegere a fiecăruia. Astfel, aflându-vă în situația în care doriți să desfaceți căsătoria, specificăm câteva aspecte, care sunt cu titlu de recomandare și vor pune în evidență avantajele și dezavantajele fiecărei căi, pentru ca ulterior să cunoașteți unde este mai oportun ca să vă adresați.
- La Oficiul Stării Civile, soții se pot adresa să desfacă căsătoria indiferent dacă au sau nu copii minori, important să nu existe litigii referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educarea și domiciliul copiilor minori sau înfiați de ambii soț sau la întreținerea soțului inapt de muncă, în caz contrar, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească.
- La notar, toate aceste litigii enunțate supra pot fi soluționate doar cu condiția ca soții să dispună de consimțământ liber și neviciat pentru desfacerea căsătoriei, cât și să soluționeze probleme/incertitudini ce apar în urma interpretării contractului matrimonial.
- În instanța de judecată, se adresează cu cerere doar persoanele care nu doresc să se prezinte la în fața notarului sau nu dispun de consimțămînt liber exprimat a celuilalt soț sau litigiile nu pot fi soluționate pe cale amiabilă.
Acestea fiind enunțate, este foarte important ca să alegeți corect calea de desfacere a căsătoriei. Astfel, dacă nu aveți litigii și dacă ambii consimțiți desfacerea căsătoriei – adresați-vă la Oficiul de stare civilă, dacă aveți necesitatea să soluționați pe cale amiabilă partajarea averii, stabilirea domiciliului copiilor minori și încasarea pensiei de întreținere – mai eficient e să vă adresați la notar, iar dacă există litigii sau nu aveți consimțământul celuilalt soț cu privire la desfacerea căsătoriei, partajarea averii, stabilirea domiciliului copiilor minori și încasarea pensiei de întreținere, atunci unica autoritate competentă de desfacere a căsătoriei este instanța de judecată.
Pentru soluționarea rapidă și eficientă a problemelor de acest gen sau dacă aveți nevoie de consultanță juridică, contactează astăzi, avocatul Vitalie BUNDUCHI!